Print

niedziela, 10 lipca 2016

Zrób sobie Raw Food weekend



Taki mały eksperyment. Kilka tygodni temu załoga Szerokiej Perspektywy Dublin wybrała się na wspólny weekend. Gdzieś na wieś. Do małego gospodarstwa agroturystycznego. A wszystko po to, by trochę odpocząć i poeksperymentować z wegańską dietą surową po raz pierwszy w życiu.
Zabrałyśmy ze sobą:
  • wyciskarkę do soków i blender
  • mnóstwo warzyw, owoców i orzechów
  • kilka przepisów
  • dużo entuzjazmu, otwartości i ciekawości tego, co nowe i nieznane

Co nas zaskoczyło, a przy tym obaliło kilka mitów krążących wokół raw food?
  1. Wcale nie byłyśmy głodne, ani przez chwilę.
  2. Samo przygotowanie i przyrządzanie potraw nie zajęło aż tak dużo czasu ile się spodziewałyśmy. Szło naprawdę szybko i sprawnie.
  3. Sprzątanie i zmywanie było o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze niż zazwyczaj.
  4. Wcale nie byłyśmy apatyczne i zmęczone, wręcz przeciwnie - rozpierała nas energia.



Rezultaty weekendowego eksperymentu, czyli co robimy dalej z raw food?
  • część załogi stwierdziła, że dieta surowa nie spełnia ich oczekiwań
  • część postanowiła wprowawdzić więcej raw food do swojej tradycyjnej diety
  • prawie połowa Szerokiej Perspektywy przeszła na taki sposób żywienia i stosuje go z powodzeniem w 80%+ już od kilku tygodni!
  • na razie wśród nas  nie ma ani dietetyków ani kucharzy, za to stwierdzamy zgodnie, że dla nas jest to dieta lekka, łatwa i przyjemna
  • trzy dni eksperymentowania były dla nas świetną przygodą, nasze ulubione przepisy znajdziesz na końcu artykułu.

Ten artykuł nie jest pracą badawczą na temat kilku królików doświadczalnych, które jadły marchewki i sałatę przez cały weekend. Jest raczej opisem naszego weekendu z wegańskim twistem. Z pewnością wegańska dieta surowa nie jest dla każdego. Zanim zdecydujesz się na zmianę diety, poczytaj o tym. A tymczasem jeśli masz ochotę na zmiany, chcesz czegoś nowego i ekscytującego to spróbuj. Możesz na przykład zorganizować sobie w domu Raw Food Weekend. Pobawić się w szefa kuchni i wypróbować dania, których nigdy dotąd nie jadłeś.
Miłego eksperymentowania !



Dziękuję serdecznie następującym osobom za ich kulinarną twórczość w internecie:  RAWstauracja i Ewelina Stepnicka.  Byliście dla nas wspaniałą inspiracją tego weekendu.



Przepisy Raw Food od początkujących


Śniadanie:
  • Zblenduj jednego banana ze szklanką wody i dwoma daktylami. Tak powstałe mleko posyp garścią suszonych morw
Zupa cukiniowa:
  • Zblenduj jedną cukinię, pół ogórka, pół awokado z odrobiną selera naciowego, soli i pieprzu i odrobinę chilli. Zupę posyp pestkami dyni i słonecznika
Budyń czekoladowy
  • Zblenduj: namoczone przez kilka godzin nerkowce z bananem, odrobiną wody, miodu i wanilii. Budyń posyp posiekanymi migdałami
Gruszkowe rafaello
  • Pokrój w dużą kostkę gruszki, dodaj cynamon, rodzynki i sporo wiórków kokosowych

Kokosanki
  • Zmieszaj razem: 200g wiórków kokosowych, 2 łyżki kakao, 2 łyżki miodu i 2 łyżki oleju kokosowego. Z tak powstałej mieszanki staraj się zrobić kulki. Włóż je na 1 minutę do zamrażalnika, i ponownie uformuj. Pomoże Ci w tym wcześniejsze schłodzenie


Pesto bazyliowe
  • Przygotuj makaron: cukinię pokrój we wstążki używając noża do obierania ziemniaków
  • Zblenduj pesto: orzechy włoskie, oliwa, sporo bazylii, trochę szpinaku i zielonej pietruszki, sól, pieprz


fot. Iza Gojko
fot. Iza Gojko
fot. Iza Gojko
 
fot. Iza Gojko

PS. Jeśli chcesz dowiedzieć się jakie warsztaty organizujemy wkrótce, zerknij tutaj



Pozdrawiam i powodzenia,


We własnej osobie Anna,
W imieniu załogi Szerokiej Perspektywy Dublin


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz