Taki mały eksperyment. Kilka tygodni temu załoga Szerokiej Perspektywy Dublin wybrała się na wspólny weekend. Gdzieś na wieś. Do małego gospodarstwa agroturystycznego. A wszystko po to, by trochę odpocząć i poeksperymentować z wegańską dietą surową po raz pierwszy w życiu.
Zabrałyśmy ze sobą:
- wyciskarkę do soków i blender
- mnóstwo warzyw, owoców i orzechów
- kilka przepisów
- dużo entuzjazmu, otwartości i ciekawości tego, co nowe i nieznane
Co nas zaskoczyło, a przy tym obaliło kilka mitów krążących wokół raw food?
- Wcale nie byłyśmy głodne, ani przez chwilę.
- Samo przygotowanie i przyrządzanie potraw nie zajęło aż tak dużo czasu ile się spodziewałyśmy. Szło naprawdę szybko i sprawnie.
- Sprzątanie i zmywanie było o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze niż zazwyczaj.
- Wcale nie byłyśmy apatyczne i zmęczone, wręcz przeciwnie - rozpierała nas energia.
Rezultaty weekendowego eksperymentu, czyli co robimy dalej z raw food?
- część załogi stwierdziła, że dieta surowa nie spełnia ich oczekiwań
- część postanowiła wprowawdzić więcej raw food do swojej tradycyjnej diety
- prawie połowa Szerokiej Perspektywy przeszła na taki sposób żywienia i stosuje go z powodzeniem w 80%+ już od kilku tygodni!
- na razie wśród nas nie ma ani dietetyków ani kucharzy, za to stwierdzamy zgodnie, że dla nas jest to dieta lekka, łatwa i przyjemna
- trzy dni eksperymentowania były dla nas świetną przygodą, nasze ulubione przepisy znajdziesz na końcu artykułu.
Ten
artykuł nie jest pracą badawczą na temat kilku królików
doświadczalnych, które jadły marchewki i sałatę przez cały weekend. Jest
raczej opisem naszego weekendu z wegańskim twistem. Z pewnością
wegańska dieta surowa nie jest dla każdego. Zanim zdecydujesz się na
zmianę diety, poczytaj o tym. A tymczasem jeśli masz ochotę na zmiany,
chcesz czegoś nowego i ekscytującego to spróbuj. Możesz na przykład
zorganizować sobie w domu Raw Food Weekend. Pobawić się w szefa kuchni i
wypróbować dania, których nigdy dotąd nie jadłeś.
Miłego eksperymentowania !
Miłego eksperymentowania !
Dziękuję serdecznie następującym osobom za ich kulinarną twórczość w internecie: RAWstauracja i Ewelina Stepnicka. Byliście dla nas wspaniałą inspiracją tego weekendu.
Przepisy Raw Food od początkujących
Śniadanie:
- Zblenduj jednego banana ze szklanką wody i dwoma daktylami. Tak powstałe mleko posyp garścią suszonych morw
Zupa cukiniowa:
- Zblenduj jedną cukinię, pół ogórka, pół awokado z odrobiną selera naciowego, soli i pieprzu i odrobinę chilli. Zupę posyp pestkami dyni i słonecznika
Budyń czekoladowy
- Zblenduj: namoczone przez kilka godzin nerkowce z bananem, odrobiną wody, miodu i wanilii. Budyń posyp posiekanymi migdałami
Gruszkowe rafaello
- Pokrój w dużą kostkę gruszki, dodaj cynamon, rodzynki i sporo wiórków kokosowych
Kokosanki
- Zmieszaj razem: 200g wiórków kokosowych, 2 łyżki kakao, 2 łyżki miodu i 2 łyżki oleju kokosowego. Z tak powstałej mieszanki staraj się zrobić kulki. Włóż je na 1 minutę do zamrażalnika, i ponownie uformuj. Pomoże Ci w tym wcześniejsze schłodzenie
Pesto bazyliowe
- Przygotuj makaron: cukinię pokrój we wstążki używając noża do obierania ziemniaków
- Zblenduj pesto: orzechy włoskie, oliwa, sporo bazylii, trochę szpinaku i zielonej pietruszki, sól, pieprz
| |||
|
fot. Iza Gojko |
|
PS. Jeśli chcesz dowiedzieć się jakie warsztaty organizujemy wkrótce, zerknij tutaj
Pozdrawiam i powodzenia,
We własnej osobie Anna,
W imieniu załogi Szerokiej Perspektywy Dublin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz